Lev bedre med migrene: Symptomer, diagnostikk og effektive behandlinger
Migrene er mer enn bare hodepine – det er en kronisk nevrologisk anfallssykdom som rammer omtrent 15% av alle kvinner og 7% av alle menn i Norge. Også barn kan rammes. Ved Apexklinikken på Helsfyr i Oslo tilbyr vi spesialisert diagnostikk og behandling av migrene, ledet av nevrolog Dr. Helene Engstrand.
Hva er migrene og hvordan gjenkjenne symptomene?
Migrene kjennetegnes først og fremst av moderate til kraftige hodepineanfall som uten behandling kan vare fra 4 timer og opptil 3 døgn. Men migrene er langt mer kompleks enn bare hodepine.
"Det finnes over 200 hodepinediagnoser. Da er det ikke alltid like lett å vite om man har migrene, spenningshodepine eller en av de andre hodepinediagnosene," forklarer nevrolog Dr. Helene Engstrand ved Apexklinikken.
Typiske symptomer på migrene
Hodepinen ved migrene har ofte særegne kjennetegn:
- Smerten kjennes typisk på én side av hodet, men ikke alltid
- Dunkende eller pulserende smerte som forverres ved bevegelse
- Overfølsomhet for lys, lyd og noen ganger også lukter
- Kvalme og uvelhet forekommer hos mange
- Nakkestivhet og tretthet oppstår ofte i forbindelse med anfall
- Svimmelhet kan forekomme
Hos omtrent 20% av pasientene kan migrene også gi såkalt aura – forbigående nevrologiske symptomer som synsforstyrrelser, prikking i huden eller talevansker som oppstår før eller under selve hodepinen.
I etterkant av anfallet opplever mange en periode med utmattelse, verking i kroppen og ømhet i hodebunnen.
Hvordan skille migrene fra andre hodepinetyper?
For å hjelpe deg avgjøre om din hodepine kan være migrene, kan disse tre spørsmålene være nyttige:
- Blir du lysømfintlig under hodepineanfall?
- Blir du kvalm eller uvel når du har hodepine?
- Har hodepineanfall ført til at du ikke har kunnet fungere/har måttet være borte fra jobb eller skole en dag eller mer de siste 3 månedene?
Svarer du ja på to eller tre av disse spørsmålene, er det svært sannsynlig at du har migrene. For å få bekreftet diagnosen og få riktig behandling, bør du oppsøke nevrolog.
Hva utløser migrene og hvem rammes?
Migrene starter som regel i puberteten og begynner sjelden etter 35-årsalderen. Arv spiller en viktig rolle, men det er også flere faktorer som kan utløse anfall.
"Årsaken til migrene er ikke fullstendig klarlagt, men vi vet at den starter i hjernen, hvor nivåene av signalstoffer endres," forteller Dr. Engstrand.
Vanlige triggere for migreneanfall
De mest kjente faktorene som kan utløse migreneanfall er:
- Kontraster mellom stress og avslapping
- Uregelmessig søvn og søvnmangel
- Sult eller måltider som hoppes over
- Hormonelle endringer, særlig i forbindelse med menstruasjon
- Spesifikke matvarer og drikke (for noen kan ost, sjokolade og alkohol utløse anfall)
- Sterke sanseinntrykk som parfymelukt eller sterkt lys
- Værendringer
- Avslapping etter kraftig fysisk aktivitet
Det er viktig å merke seg at migrene ofte har en sterk hormonell komponent. Mange kvinner opplever migreneanfall i forbindelse med menstruasjon, og tilstanden endrer ofte karakter under graviditet og i overgangsalderen.
Diagnostisering av migrene – veien til riktig behandling
Det finnes ingen spesifikke blodprøver, røntgenundersøkelser eller andre tester som alene kan bekrefte migrenediagnosen. Diagnosen stilles basert på symptomer og sykehistorie.
"Når du kommer til konsultasjon, vil vi gå grundig gjennom din hodepinehistorie; hva slags smerte det er, hvor ofte, hvor intens, og hvilket mønster den følger," forklarer Dr. Engstrand. "Svarene danner grunnlag for migrenediagnosen eller eventuelt andre hodepinetyper."
Hodepinekalender – et viktig verktøy
Før du kommer til konsultasjon hos nevrolog, anbefales det å føre hodepinekalender i noen uker.
"Før du kommer til meg vil jeg gjerne at du fører hodepinekalender og at du tar den med til timen. Det finnes flere apper som gjør det lett å fylle ut hodepinedagbok, for eksempel Hodepinedagboken," sier Dr. Engstrand.
En hodepinekalender hjelper både deg og nevrologen med å:
- Identifisere mønster i anfallene
- Oppdage potensielle triggere
- Skille mellom ulike hodepinetyper
- Vurdere effekten av medisiner og behandling
Episodisk versus kronisk migrene
Vi skiller mellom to hovedtyper migrene basert på hyppighet:
Episodisk migrene: Hodepine som opptrer mindre enn 15 dager per måned.
Kronisk migrene: Hodepine mer enn 15 dager per måned i minst 3 måneder på rad, hvorav minst 8 dager er migreneanfall eller behandles som migrene.
Denne inndelingen er viktig for valg av behandlingsstrategi.
Moderne behandlingsmetoder for migrene
Behandling av migrene består av to hovedstrategier: anfallsbehandling og forebyggende behandling. Ved Apexklinikken lages det alltid en individuell behandlingsplan.
"Vi vil alltid lage en behandlingsplan sammen," understreker Dr. Engstrand. "Det innebærer både medikamentelle tiltak og ikke-medikamentelle tiltak som råd om livsstil og andre nødvendige grep for å bedre hodepinen."
Anfallsbehandling – lindre pågående migreneanfall
Ved et pågående migreneanfall er rask og effektiv smertelindring målet. Følgende alternativer kan vurderes:
- Reseptfrie smertestillende: Paracetamol eller ibuprofen kan hjelpe ved milde til moderate anfall.
- Triptaner: Reseptbelagte legemidler spesifikt utviklet for migreneanfall. Disse virker på de blodkarene og signalstoffene i hjernen som er involvert i migrene.
- Kvalmedempende medisiner: Kan være nødvendig i tillegg til smertelindring.
"Felles for anfallsmedisinene er at de bør tas med en gang du tror hodepinen er migrene," forklarer Dr. Engstrand. "Virkningen er ofte best når medisinen tas tidlig i anfallet."
Det er viktig å være oppmerksom på at hyppig bruk av anfallsmedisiner (mer enn 8-10 dager per måned) kan føre til medikamentoverforbrukshodepine – en tilstand som forverrer problemet.
Forebyggende behandling – redusere antall migreneanfall
Ved hyppige anfallsepisoder (mer enn 2-3 dager per måned) eller ved kronisk migrene, bør forebyggende behandling vurderes. Følgende alternativer finnes:
- Tradisjonelle forebyggende medisiner: Blodtrykksmedisiner (betablokkere), epilepsimedisiner og visse antidepressiva kan redusere anfallshyppigheten.
- CGRP-hemmere: En nyere type medisin spesifikt utviklet mot migrene, som blokkerer et signalstoff involvert i migreneprosessen.
- Botox-injeksjoner: Ved kronisk migrene kan regelmessige botox-injeksjoner i panne, tinninger, nakke og skuldre redusere anfallshyppigheten.
- id="">Nerveblokader: Lokalbedøvelse som injiseres ved spesifikke nerver på hodebunnen for å dempe smerte.
"Nerveblokader er en behandling vi tilbyr for kroniske hodepinepasienter for å dempe smerten raskt," forklarer Dr. Engstrand. "Effekten kan vare fra noen timer til flere dager. Noen ganger kombineres lokalbedøvelsen med steroider, da kan effekten vare opptil 3 måneder."
Livsstilsendringer og ikke-medikamentell behandling
En viktig del av migrenebehandlingen er å identifisere og unngå personlige triggere. I tillegg kan følgende tiltak hjelpe:
- Regelmessig søvnrytme
- Regelmessige måltider
- Moderat, regelmessig mosjon
- Stressmestring og avspenningsøvelser
- God væskebalanse
Migrenebehandling hos Apexklinikken
Ved Apexklinikken tar nevrolog Dr. Helene Engstrand imot pasienter med hodepine og migrene. Du trenger ikke henvisning fra fastlege for å bestille time.
"Du trenger ikke å ha forsøkt noen ting før du kommer til meg. Vi kan ta alt fra starten. Du trenger ikke henvisning og du får raskt time," forteller Dr. Engstrand.
Vår tverrfaglige tilnærming sikrer at du får en helhetlig vurdering og behandling. Ved behov kan vi kombinere nevrologisk behandling med andre fagdisipliner som fysioterapi, osteopati eller kiropraktikk for å oppnå best mulig resultat.
Veien til diagnose og behandling
Første konsultasjon vil typisk innebære:
- Grundig gjennomgang av sykehistorie og symptomer
- Nevrologisk undersøkelse
- Gjennomgang av hodepinekalender
- Diskusjon av behandlingsalternativer
- Utforming av individuell behandlingsplan
Hos Apexklinikken på Helsfyr er vår filosofi at riktig diagnose er nøkkelen til effektiv behandling. Vi legger vekt på å lytte til pasientens opplevelser og tilpasse behandlingen etter individuelle behov.
Ta kontakt for å bestille time til utredning og behandling av migrene eller andre hodepinetyper. Sammen finner vi løsninger for å redusere plagene og forbedre livskvaliteten din.